Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medovník od kamarádky Zuzky

3. 3. 2011

Na těsto:

3 vejce  

1 Hera

300 g krupicového cukru (stačí 250 g)

400 g hladké mouky

3 lžíce tmavého medu lžička sody

Krém:

1 Salko,

300 g másla

 

Do kastrolu nalít vodu a postavit na něj mísu tak, aby se nedotýkala dna. Vodu přivést k varu. Do mísy dát Heru, nechat rozpustit, rozklepnout vejce, postupně přidat med, cukr, mouku, sodu. Směs míchat asi 10 minut, dokud těsto nemá zlatavou barvu. Těsto rozdělit na 6 dílů. Troubu předehřát na 150 stupňů. Na plech natáhnout pečící papír a obkreslit na něj talíř nebo dortovou formu. Do předkresleného kruhu rozetřít těsto v co nejtenčí vrstvě, mělo by kružnici asi o 1 cm přesahovat. Je dobré nechat mísu s těstem pořád na hrnci s vodou, i když vypnutou, jak těsto chladne, tak rychle gumovatí a hůř se maže. Placky jednotlivě péct do zlatova 7-10 min. Na upečené placky položit talíř nebo formu a oříznout přesahující okraje. Odřezky dát do misky a rozjemnit na drobečky. Později se použijou jako posypka. Salko a změklé máslo vyšlehat do hladka. Když pláty vychladnou, rozetřít krém na jednu z nich, přiklopit další plackou a potřít krémem atd. až placky dojdou. Na závěr celý dort i po obvodu potřít krémem a poprášit posypkou. Nechat odležet 2 hod. až 2 dny.

Obměna krému: Salko v zavřené plechovce povařit 2 hodiny. Obsah konzervy po vychladnutí utřít se 150 g másla. Dalších 150 g másla utřít s vanil. cukrem, oběma krémy střídavě mazat placky. 

 

honzik-2.nar-015.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář